Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С

...
Все повече деца от училищна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С
Коментари Харесай

Тревожен факт! Все повече деца у нас страдат от високо кръвно

 Все повече деца от учебна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. С данни за това заболяване се откриват даже деца между 7 и 8-годишна възраст. Най-засегнати са младежите. А всеки един на 10 българи до 25 години страда от артериална хипертония. Това разгласи кардиологът доц. Красимира Христова, шеф на Регионалния офис за Източна Европа на Световната лига по хипертония, представена от Дарик Нюз.

" Над 2 милиона са хипертониците в България. Все повече млади пациенти се срещат в лекарските кабинети, именно заради диагнозата артериална хипертония. Обезпокоително е, че доста деца от учебна и предучилищна възраст развиват артериална хипертония. Не в тези високи стойности, които срещаме при възрастни пациенти, само че артериално налягане 140 на 90 за дете е прекомерно висока стойност ", изясни доцент Христова. Като аргументи тя уточни - наднормено тегло, метод на живот, дългото време пред компютрите.

" По отношение на болестта измежду децата се среща в това число в ранна учебна възраст - сред 7 и 8 години. Най наранени са популацията в тийнеджърска възраст поради метода на живот, допир със неразрешените неща, те са факт и способстват за покачването на артериалното налягане ", акцентира още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР